Home » Blog » Mindset » Zelfdiscipline en zelfliefde

Zelfdiscipline en zelfliefde

door | 10 mrt, 2021 | Hypnotherapie, Mindset

De vraag hierbij is of je echt van jezelf houdt, als je dat niet doet, is dat de reden waarom je niet de actie onderneemt die nodig is

 

Wat is zelfdiscipline?

De meeste mensen zien dit als een slechte zaak. Iedereen wil discipline, maar zien het als iets slechts. In dit blog duik ik in het onderwerp zelfdiscipline. Hoe je meer gedisciplineerd kunt zijn.

 

Discipline is twee dingen.

  • Doen wat je zegt dat je gaat doen
  • Doen wat je moet doen ook al wil je het niet doen

 

Negatieve associatie

Wanneer we aan het woord discipline denken dan denken de meeste mensen aan iets negatiefs zoals je hond disciplineren of je kinderen. En wanneer onze hersenen een negatieve associatie met iets hebben dan gaat het die proberen te vermijden.

 

Zelfdiscipline is eigenlijk de sleutel naar zelfliefde

De meeste mensen denken ik wil wel, maar dat is veel te moeilijk voor mij. De sleutel tot zelfliefde ligt in zelfdiscipline. Want uiteindelijk hoef je nooit gedisciplineerd te worden om iets te doen wat slecht voor je is. Je hebt discipline nodig voor iets dat goed voor je is. Je hebt geen discipline nodig voor pizza of om uit te slapen. Ook niet om op de bank te zitten en niks te doen. Je hebt discipline nodig voor de dingen die goed voor je zijn. En door de dingen te doen die goed voor je zijn bevorder je zelfliefde. Zelfliefde is het niet eten van die pizza omdat je weet dat het niet gezond is. Zelfliefde is de zelfdiscipline hebben om iets te eten wat gezonder is voor je lichaam.

 

Het is niet de snooze knop indrukken wanneer de wekker gaat. Omdat je wilt dat je dag op de juiste manier begint. En wanneer je dag op de juiste manier voor jou begint wordt het een betere dag. Het is zelfdiscipline dat te doen. Zelfliefde is dat je weet wanneer je dit doet je je uiteindelijk beter voelt.

 

Doen wat je met jezelf hebt afgesproken

Zelfliefde en zelfdiscipline is niet achterover leunen na een lange, zware dag werken, maar naar de sportschool gaan omdat je dit met jezelf hebt afgesproken. Het gaat om doen wat je zegt te gaan doen. En niet zeggen. Ach ik had een zware dag, ik geef mezelf een dagje rust. Het is de discipline te gaan doen wat je niet wilt doen. Speciaal in de tijden dat je denkt, ik wil dit echt niet doen!

 

Het is er doorheen gaan van wat je denkt dat je kunt. Dat is het belangrijkste punt. Je eigen afspraken nakomen. Als je met jezelf afspreekt na je werk naar de sportschool te gaan, dan ga je! Anders lieg je tegen jezelf en breek je de afspraken met jezelf.

 

Wanneer je je eigen afspraken niet nakomt komt is dat niet vanuit een liefdevolle staat naar jezelf. Er zit geen zelfliefde in “ach weet je wat je hebt een lange dag gehad ga maar lekker op de bank met een pizza zitten netflixen”. Nee, zelfdiscipline is nodig om de dingen te doen die goed voor ons zijn. Vroeg opstaan, mediteren, sporten, gezond eten. Allemaal om een solide fundering te maken om een betere versie van jezelf te worden.

 

Het is je houden aan de beloftes aan jezelf. Want uiteindelijk is het makkelijk je aan afspraken te houden wanneer iemand anders op je rekent. Het is makkelijk om te zeggen die mensen rekenen op mij dus ik doe het werk. Maar het is makkelijk om het niet te doen wanneer het alleen om onszelf gaat. Om een of andere reden is het heel makkelijk voor mensen om iets voor anderen te doen, maar moeilijk om iets voor zichzelf te doen.

 

En als je echt van jezelf houdt en je ontwikkelt de zelfdiscipline te doen wat er gedaan moet worden kan je daarmee het leven creëren wat je wilt.

 

Doe jij wat je zegt dat je gaat doen?

 

Lees ook mijn blog hoe word je rijk

 

Over Daniëlle

Men zegt wel dat dingen die de moeite waard zijn nooit makkelijk zijn. Net als iedereen ben ook ik onderweg de nodige hobbels tegengekomen. Maar ook als het kon, zou ik daar niets aan veranderen! Waarom? Omdat ik op deze reis ontzettend veel geleerd heb en heb kunnen bewijzen dat mijn diensten in de echte wereld resultaat opleveren. En mijn cliënten profiteren van die jarenlange ervaring.

Gerelateerde artikelen

Positieve Affirmatie Podcast

Positieve Affirmatie Podcast

Positieve affirmaties zijn krachtige positieve gedachten die je voor jezelf herhaalt. Daarmee beïnvloed jij je onderbewuste en herprogrammeer je je brein. Je traint je hersenen positief te denken.

lees verder
Een doosje complimenten

Een doosje complimenten

Vind jij het geven en ontvangen van complimenten ook zo lastig?

Krijg je een compliment over de jurk die je draagt en dat je dan zegt: “ow die was in de uitverkoop hoor” of “dit ouwe ding heb ik al jaaaren”. Ken je dat?

lees verder
Van chaos naar rust in je hoofd

Van chaos naar rust in je hoofd

Soms heb je van die dagen, je bent van alles van plan, maar de dag loopt net even anders. De hond heeft op het tapijt gepoept, je kinderen vragen van alles aan je, de telefoon gaat. Het is een chaos in je hoofd en aan het einde van de dag ben je moe. Je bent de hele dag druk in de weer geweest, maar als iemand je vraagt waarmee dan heb je geen idee meer…

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin