Home » Blog » Een doosje complimenten

Een doosje complimenten

1 juli 2020

Een doosje complimenten

Vind jij het geven en ontvangen van complimenten ook zo lastig?

Krijg je een compliment over de jurk die je draagt en dat je dan zegt: “ow die was in de uitverkoop hoor” of “dit ouwe ding heb ik al jaaaren”. Ken je dat?

 

Trots op jezelf

Vaak wuiven we de positieve feedback weg. Wij Nederlanders geven over het algemeen niet zo veel complimenten aan elkaar. We gebruiken zelden een positieve bekrachtiging en zijn meer gewend met straf om te gaan. En hoe staat het met de complimenten die je aan jezelf geeft? Kan je trots zijn op wat je allemaal hebt bereikt of straf jij jezelf ook makkelijker door de stem van je innerlijke criticus die je vertelt wat je allemaal beter had kunnen doen? En dat negatieve commentaar van die stemmetjes in je hoofd wat doet dat dan met jou? Word je daar vrolijker, positiever en blijer van?, waarschijnlijk niet… 

Doosje complimenten

Wanneer je jezelf op een positieve manier benadert en jezelf motiveert ga je een stuk harder lopen dan wanneer je zo afgestraft wordt iedere keer. Wat je intern met jezelf doet werkt naar de buitenwereld net zo. Wanneer je verandering wilt, dan begint die bij jezelf. Begin dus eerst eens met complimenten aan jezelf te geven. Wat een goed idee is om te doen is een doosje maken met daarin 7 complimenten aan jezelf. Ik heb laatst eens zo’n doosje complimenten gekregen van Kirsten van der Ham (https://www.linkedin.com/in/kirstenvanderhamreijnhoudt/) van Coach by Kirsten (https://coachbykirsten.nl/) tijdens een opleiding die ik bij haar volg. Super leuk! Een week lang elke dag een compliment helemaal voor jezelf!

Doordat je jezelf complimenten geeft ga je lekkerder in je vel zitten, voel je je positiever en krijg je meer zelfvertrouwen. Met dit gevoel in jezelf wordt het ook weer makkelijker om anderen complimenten te geven. En wat je aandacht geeft groeit. Wanneer je andere mensen complimenten geeft gaan zij op hun beurt jou weer meer waarderen waardoor jij weer makkelijker complimenten ontvangt. Een win-win situatie want of je nu complimenten geeft of krijgt, ze doen je gewoon goed! 

Blijk van waardering

Alles wat je aandacht geeft groeit. Zo is dat ook met complimenten. Het is een blijk van waardering en wanneer je nu de volgende keer een compliment van iemand krijgt, wuif hem dan niet weg, maar neem hem heel bewust in je op en zeg “dank je wel”. Geniet ervan, het is een momentje voor jezelf. Die jurk staat je geweldig! En dat mag best eens gezegd worden…. 

Door regelmatig je waardering uit te spreken naar de mensen in je omgeving, krijg je dat ook terug. Alles wat je aandacht geeft groeit. Door anderen op waarde te schatten ga je ook de goede dingen in jezelf zien en waarderen. Je krijgt er meer zelfvertrouwen door. Dus wees niet te zuinig en strooi eens wat vaker complimenten.

Wie geef jij vandaag een compliment?

PS: volgende stap zetten naar meer zelfliefde? Download dan nu 5 GRATIS tips voor meer zelfliefde:

https://detangle.nl/gratis-tips-zelfliefde/

Of lees mijn blog zelfliefde egoïstisch of noodzaak

 

Over Daniëlle

Men zegt wel dat dingen die de moeite waard zijn nooit makkelijk zijn. Net als iedereen ben ook ik onderweg de nodige hobbels tegengekomen. Maar ook als het kon, zou ik daar niets aan veranderen! Waarom? Omdat ik op deze reis ontzettend veel geleerd heb en heb kunnen bewijzen dat mijn diensten in de echte wereld resultaat opleveren. En mijn cliënten profiteren van die jarenlange ervaring.

Gerelateerde artikelen

Liefde is….

Liefde is….

Liefde begint met de liefde voor jezelf. Ben jij lief voor jezelf, of ben je altijd bezig met “de ballen” in de lucht houden gedurende de dag en vergeet je daarbij jezelf?

Lees meer
Appels met peren vergelijken

Appels met peren vergelijken

Jezelf vergelijken met anderen, doe jij dat ook wel eens? En kom jij er dan als beste vanaf of niet? Waarschijnlijk niet, je bent altijd bang dat de ander mooier, leuker, of creatiever is dan jij.

Lees meer
Money, money, money

Money, money, money

Er heerst een soort taboe op het hebben van geld. Mensen met geld hebben het volgens velen “hoog in hun bol”. En toch wil iedereen het hebben. Het is net als seks: iedereen doet het maar niemand praat erover.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin