Home » Blog » Mindset » De apentemmer

De apentemmer

door | 28 sep, 2020 | Mindset

Ken je dat verhaal van de aap op je schouder? Iedereen heeft zijn eigen aap waar hij/zij verantwoordelijk voor is. Dit kan best een uitdaging zijn voor sommige mensen.

 

Van wie is deze aap?

De bedoeling is dat je goed voor je eigen aap zorgt. Er zijn altijd mensen die graag van hun aap af willen omdat ze geen zin hebben in die verantwoordelijkheid. Te pas en te onpas proberen ze hun aap te lozen op de schouder van een ander…..

 

En misschien herken je dan dat jij zegt: “ow, kom maar, ik los dat wel op” of “ik doe dat wel even” en “ik zoek het wel even uit”. En voordat je er erg in hebt zit de gorilla van een ander op je schouders. Het is jouw aap helemaal niet, maar je zit er wel mee opgescheept en je hebt geen idee hoe je deze gorilla tevreden moet houden of verzorgen. En hij weegt ook nog als lood op je schouders. Wanneer verschillende mensen dit bij je doen zit je voordat je het weet met een heel nest apen op je schouders. Je hebt geen idee hoe je ze moet verzorgen en ze schreeuwen allemaal om je aandacht. Knettergek wordt je ervan!

 

Jouw eigen aap

Daarbij heeft jouw eigen aap er flink de pee in! Die voelt zich helemaal niet gezien of gehoord met dat losgeslagen wild. Je schouders gaan zeer doen, je hebt geen energie (want je hebt een heel nest apen op je schouders), je bent moe en kribbig. Tijd om de aap (of apen) terug te zetten op de schouder van de rechtmatige eigenaar……..

 

Apen temmen

Belangrijk die apen eens te temmen en je grenzen aan te geven. Maar hoe doe je dit nu?

 • Vraag je ten eerste af bij elke uitdaging die op je weg komt: “van wie is deze aap eigenlijk?”
 • Wanneer je daar achter bent gekomen stel jezelf dan de vraag: “kan diegene de uitdaging zelf oplossen?
 • Vraag vervolgens aan de eigenaar van de aap of hij/zij zelf al over een oplossing heeft nagedacht.
 • Zo nee, dan kan je de ander vragen dit alsnog te doen.
 • Zo ja, dan kan je de oplossing eventueel bespreken en/of aanpassen.
 • Dan spreek je het vertrouwen uit dat de ander vast zelf een oplossing zal vinden en je wenst hem/haar succes bij het aanpakken van de uitdaging.
 • Op een later moment kan je vragen hoe het is afgelopen en hem/haar een compliment geven over de gevonden oplossing.

Je kent vast de uitdrukking wel nee zeggen tegen de ander is ja zeggen tegen jezelf. Wanneer jij je grenzen niet aangeeft blijven mensen hun aap op jouw schouder dumpen. Geef je grenzen aan. Neem niet alle verantwoordelijkheid van andere mensen op je schouders, maar geef ze terug aan degene bij wie deze hoort. Je zal zien dat dit een stuk lekkerder voelt voor jezelf. Je bent minder kribbig, je houdt weer tijd over voor jezelf en alles voelt gewoon minder zwaar.

 

Hoeveel apen heb jij op je schouder?

Over Daniëlle

Men zegt wel dat dingen die de moeite waard zijn nooit makkelijk zijn. Net als iedereen ben ook ik onderweg de nodige hobbels tegengekomen. Maar ook als het kon, zou ik daar niets aan veranderen! Waarom? Omdat ik op deze reis ontzettend veel geleerd heb en heb kunnen bewijzen dat mijn diensten in de echte wereld resultaat opleveren. En mijn cliënten profiteren van die jarenlange ervaring.

Gerelateerde artikelen

Hoe word je rijk?

Hoe word je rijk?

Veel mensen vragen zich af hoe ze steenrijk kunnen worden. Uiteraard zijn er allerlei lucratieve manieren om rijk te worden. Criminele handel of een bank beroven bijvoorbeeld. Misschien hou je er geld aan over, maar rijk word je er niet van. Je doet er anderen verdriet mee en je bent constant bang om gepakt te worden. Nee, écht rijk worden heeft niks met geld te maken.

Lees meer
Some like it hot

Some like it hot

Naar de sauna gaan is Iets wat ik heel graag doe en wat zeker in deze tijd geen overbodige luxe. Buiten het feit dat het heerlijk ontspannend is is het ook nog eens heel goed voor je immuunsysteem. Win-win situatie dus.

Lees meer

3 Reacties

 1. Mendy

  Wat een gave metafoor! Helder.

  Antwoord
  • Daniëlle Jansen

   Dank je wel Mendy! Heb je zelf ook wel eens een aap van een ander op je schouder?

   Antwoord
   • Mendy van der Linden

    Ik heb er onlangs een bos gorilla’s vanaf gejaagd, daarom sprak het me zo aan, denk ik.

    Ben nu bezig met de redenen waarom ik dat toeliet en wat me bewoog om me zo te gedragen.

    Boeiend en leerzaam proces.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin