Home » Blog » Hypnotherapie » Herinneringen true or false?

Herinneringen true or false?

door | 8 jul, 2020 | Hypnotherapie, Mindset

Herinneringen true or false

 

Wist je dat jouw herinneringen waar en niet waar kunnen zijn. In de loop van de tijd kan je namelijk dingen erbij verzonnen hebben, maar ook weggelaten. Daarnaast herinner jij je een herinnering aan de laatste herinnering die je er aan had.

 

Veranderbaar

Herinneringen zijn veranderbaar. Want stel, je hebt een herinnering aan een gebeurtenis van toen je 5 jaar was. Je werd bijvoorbeeld gebeten door de hond van de buren. Die herinnering is dan al vervormd (emotie), gegeneraliseerd (alle honden bijten) en je laat dingen weg (omgeving). Wanneer je die herinnering later ophaalt wanneer je ouder bent op een feestje met je familie en het is gezellig en je tante maakt een geintje: “weet je nog Daan dat die chihuahua van de buren in je billen beet en niet meer los liet. Ja, dat was wel een bijtertje hoor! Net als die buurvrouw trouwens, weet je nog…..Dezelfde herinnering krijgt op dat moment een hele andere lading.

Voorkeur respresenatiesysteem

Daarnaast beleef jij jouw herinnering door jouw bril. Dit heeft te maken met je voorkeur representatiesysteem. Mijn watte? Je voorkeur representatiesysteem. Iedereen heeft er eentje. Het heeft te maken met welk zintuig bij jou de voorkeur heeft. De drie voorkeuren zijn visueel (zien), auditief (horen) en kinesthetisch (gevoel).

Verschillende verhalen

Stel jij hebt als voorkeurspresentatie systeem visueel en je partner heeft auditief. Wanneer je dan samen op vakantie bent geweest en je geeft een beschrijving van je vakantie kun je op twee hele verschillende verhalen uitkomen. Terwijl jij de vakantie beschrijft als een prachtige omgeving waar je mooi blauw water zag en de kleur van de bloemen op het eiland heeft je partner vooral de vliegtuigen gehoord die overvlogen en de muggen gehoord die hem ’s nachts wakker hielden. Zo zie je dat er twee soorten belevingen zijn bij één en dezelfde ervaring.

Perspectief

Zo werkt dat bij een herinnering ook. Je hebt misschien dingen gezien, maar andere dingen weer weggelaten zoals wat hoorde je? Door je nu te focussen op de dingen die er ook waren maar die je simpelweg hebt weggelaten kan je herinnering een hele andere ervaring worden. Want wat is nu waar? Het verhaal van je vriend of het verhaal van jou. Het is beide waar, het is simpelweg een ander perspectief.

 

Wat is jouw voorkeur representatiesysteem?

Over Daniëlle

Men zegt wel dat dingen die de moeite waard zijn nooit makkelijk zijn. Net als iedereen ben ook ik onderweg de nodige hobbels tegengekomen. Maar ook als het kon, zou ik daar niets aan veranderen! Waarom? Omdat ik op deze reis ontzettend veel geleerd heb en heb kunnen bewijzen dat mijn diensten in de echte wereld resultaat opleveren. En mijn cliënten profiteren van die jarenlange ervaring.

Gerelateerde artikelen

Comfortzone is dodelijk!

Comfortzone is dodelijk!

Alles is energie, jij dus ook. Hoe zou het zijn wanneer je werkelijk gaat leven vanuit jouw potentieel en de oneindige mogelijkheden. Wat zou je dan allemaal anders doen of zou alles hetzelfde blijven?

Lees meer
MAGISCH WOUD

MAGISCH WOUD

Sommige mensen weten dit, anderen niet. Maar ik heb een tweede huis. Ik vind het heerlijk om hier te zijn. Wanneer ik de voordeur uit loop, loop ik regelrecht het Deelerwoud in. Geen gewoon bos, nee een heus woud. Woud klinkt al heel anders dan een bos. Woud is groots, majestueus en magisch. En dat is het ook!

Lees meer
Focus On Me

Focus On Me

Vaak zijn we geneigd iedereen aandacht te geven en onszelf als laatste op de lijst te zetten. Wachtend op de reservebank tot we aan de beurt zijn…

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin